Intake
Wat valt er onder de intake?
Om een goed beeld te krijgen van jouw persoonlijke situatie starten we met:
- Een gesprek over de persoonlijke situatie en wensen.
- Het invullen van een ‘intake’ formulier en vragenlijst.
- Het meten van de bloeddruk en saturatie (zuurstofgehalte in het bloed).
- Een rust- en stressmeting met behulp van speciale software.
- Een inspanningstest gevolgd door een rustperiode (beoordelen van de wijze van ademhaling).
- Het toelichten van een aantal begrippen voor verantwoord bewegen/trainen met een optimale conditie opbouw.
- Een persoonlijk rapport met daarin adviezen om beter te bewegen/ te trainen. Je persoonlijk energie plan (PEP) vormt de basis voor het vervolgtraject.
De test in rust en inspanningstest
De inspanningstest geeft inzicht in je hartfrequenties (hartslagzones) waarbij op verantwoorde wijze meer kan worden bewogen. Meer en beter bewegen door effectief te trainen wordt ondersteund door geautomatiseerde protocollen en de BioCheck-app.
Volg je het uitgestippelde traject dan ga je jezelf naar verloop van tijd steeds energieker voelen.
Wat meten we?
- Lengte en gewicht (BMI)
- Vetpercentage
- Bloeddruk
- Saturatie (mate van O2-zuurstof in je bloed)
- Ademfrequentie
- Ademsignaal
- HRV (hartslagvariabiliteit)
- VO2max (maximale zuurstof opname)
- Maximale hartslag
- Specifieke omslagpunt AT (anaerobe drempel)
- Specifieke hartslagzones
- Maximaal vermogen (wattage)
- Vermogen bij omslagpunt
- Herstel na inspanning
Wat kun je verwachten?
Wij bespreken met jou een aantal begrippen voor verantwoord bewegen/trainen met als doel een optimale opbouw van de conditie:
- Hartslagzones; wanneer verbruik je vet of suiker (glucose) of beide? Wat is de meest handige zone om in te trainen en waarom?
- Het omslagpunt (AT), de hartslagfrequentie die ligt op de overgang naar de verbranding zonder zuurstof.
- De ‘Heart Rate Variability’ (HRV) en amplitude.
- Het herstelvermogen van het lichaam en de ideale wekelijkse frequentie om te werken aan een betere conditie.
- De ademhaling; bij welke manier van ademhaling rust je het beste uit en herstel je optimaal.
- De BioCheck-app voor ondersteuning naar een betere conditie (hoger energie niveau; fitter voelen).
- De combinatie van meer bewegen, betere voeding en rust (goede ademhaling).
- Persoonlijke (online) begeleiding gedurende het gehele traject.
Vaktermen
Wat is AT?
AT staat voor Anaerobic Treshold (omslagpunt). Het laatst geteste AT is gemeten tijdens de inspanningstest. Heb jij een hermeting gedaan dan kan het zijn dat dit getal aangepast dient te worden. Dit kun je terugvinden in het rapport van jouw laatste inspanningstest. Heb jij nog geen inspanningstest gedaan, kies dan voor het ‘AT bepaald bij de dag’. De app maakt dan tijdens jouw warming-up een schatting van het omslagpunt. Deze meting is minder nauwkeurig dan een inspanningstest.
Wat is HRV?
De tijd die je meet tussen twee hartslagen in, verschilt per keer. Hartritmevariabiliteit, oftewel HRV staat voor de variatie in tijd tussen twee hartslagen in. Je HRV wordt bepaald door allerlei factoren vanuit je autonome zenuwstelsel. Het autonome deel is het niet bewust aanstuurbare deel van je centrale & perifere (de vertakkingen) zenuwstelsel. Adem je in, dan versnelt je hartslag en wordt het stress-zenuwstelsel (sympathicus) gestimuleerd. Adem je daarentegen uit, dan staat je rust-zenuwstelsel aan (parasympaticus). Stressvolle situaties hebben een negatieve invloed op je hartritmevariabiliteit, terwijl liefde, dankbaarheid én een optimistische denkwereld een positieve invloed hebben op je Hartslagvariabiliteit. Hoe groter de variabiliteit van de hartslag is, des te groter is het doelgerichte autonome regulerende vermogen.
Wat is een gezonde HRV waarde?
Doordat je hartritmevariabiliteit-waarde samenhangt met vele factoren als lichaamstemperatuur, hormoonspiegels en stressfactoren, is er niet een eenduidig antwoord te geven over wat nu de juiste waarde is. Wanneer de intervallen tussen de hartslagen gelijk zijn, heb je een lage HRV waarde. Verschillen ze erg van elkaar, dan is er sprake van een hoog Hartritmevariabiliteit. Hoe vloeiender je HRV, des te beter de werking van je zenuwstelsel en de balans van processen in je lichaam. Dit wordt ook wel hartcoherentie genoemd. Iemand met een hoge HRV kan zich over het algemeen gezien beter aanpassen aan nieuwe of dynamische situaties.
Kan je HRV trainen?
Je kunt een bijdrage leveren aan het trainen van je hartslagvariabiliteit. Hierbij een aantal tips:
- Eet de juiste vetten: door het eten van de juiste vetten, stimuleer je een belangrijk onderdeel voor het regelen van het autonome zenuwstelsel. Je spijsvertering is namelijk van invloed op het autonome zenuwstelsel. De juiste vetten vind je bijvoorbeeld in vette vis, noten, eieren, avocado’s en boterproducten.
- Doe dagelijks ademhalingsoefeningen: je hartslag staat direct in verbinding met je ademhaling. Een rustige, diepe ademhaling heeft een positief effect op je autonome zenuwstelsel. Wanneer je elke dag een ademhalingsoefening doet, reduceer je stress, verbetert de HRV-waarde én is je lichaam in staat beter te herstellen.
- Positieve emoties: net als je spijsvertering staan je emoties in verbinding met je autonome zenuwstelsel. Tijdens een ademhalingsoefeningen kan het goed zijn om positieve gedachtes of gevoelens op te roepen.
- Volg het advies om een gezond en gevarieerd te eten; het liefst koolhydraten arm.
- Kwalitatief goede slaap. Alleen met een diepe herstellende nachtrust ben jij in staat om goede prestaties te leveren en werk je aan een gezonde HRV waarde.
Wat is amplitude?
De amplitude is het verschil in tijd tussen de hartslagen, gemiddeld over zes hartslagen. Hoe groter dit verschil is, hoe groter jouw vermogen is om te herstellen. Tijdens een ZeroCheck-meting wordt de amplitude vertaald naar ‘Ontspannen, Normaal, Lage stress, Zware stress’. De amplitude daalt door stress, emotie, ziekte of inspanning.
Wanneer jouw energievoorraden hierna nog niet voldoende zijn aangevuld, stijgt jouw amplitude nauwelijks. Hoe goed jij de ademhalingsoefening ook toepast. Plan bij een lage amplitude meer rustmomenten in voor die dag met ademhalingsoefeningen.
Benodigdheden
- Ideaal is een goede hartslagmeter.
- Mobiele telefoon voor de E-health ondersteuning .
- De BioCheck-app; ondersteuning om binnen de belastbaarheid te trainen
- Een doel wat je wenst te bereiken.
- Bereidheid om meer te bewegen, er zin in hebben om op pad te gaan naar een beter energie niveau.
- Naast meer bewegen ook gezond eten, ondersteund door een goede ademhaling.