Herstel - Rust - Ademhaling
Gun jezelf rust, uit rust komt de kracht. Door meer te bewegen-te trainen-verander je je spiervezels.
De spiervezels en jezelf hebben baat bij een rustdag tussen de trainingen door. Rust zorgt ervoor dat de spieren ontspannen, je bloeddruk daalt en je ademhaling beter onder controle komt. Daarnaast werken je afweersysteem en je spijsvertering beter en kan het een positief effect hebben op je gedachten.
Het hebben van een goede ademhaling is van groot belang voor herstel en rust en wij besteden daar veel aandacht aan.
Meer weten?
Stimuleer je mate van herstel met een rustdag. Met rust-ontspanning- vul je de reserves aan en maakt het je sterker. Elke keer nadat je hebt getraind, moet je lichaam tijd en ruimte krijgen om zich aan te passen. Het is belangrijk dat je tijd vind om te ontspannen. Je ontspant wanneer je lichaam en geest tot rust komen. De juiste balans tussen spanning en ontspanning heeft een positief effect op je nachtrust, weerstand en spijsvertering. Je hartslag daalt en de bloeddruk gaat omlaag. Tevens herstellen je hormoonspiegels, lichaamscellen en afweersysteem zich. Het klinkt mogelijk wat raar; het juiste moment om te ontspannen is als je daar geen tijd voor hebt.
Wie stress heeft, niet kan ontspannen en regelmatig verkeerd ademhaalt, verbrandt in rust zijn suikers in plaats van vetten. Dat geeft een opgebrand gevoel. Bij herstel naar een beter energieniveau speelt het hebben van een goede ademhaling een belangrijke rol. Volgens de expert STANS VAN DER POEL heeft een goede ademhaling in rust een frequentie van 8 tot 12 keer per minuut. De frequentie is het aantal keren dat je in- en uitademt. Bij de ademhaling zijn drie componenten van belang: de frequentie waarmee in- en uitgeademd wordt, de grootte van de ademteug én het adempatroon.
Het doel is rustiger en effectiever ademen. De componenten waar je aan kunt werken zijn:
- de Ademfrequentie (= minder vaak ademen)
- de Ademteug (= niet te diep in-, en uitademen)
- het Adempatroon (= wachten voordat je weer inademt)
Een goede ademhaling gaat als volgt: we ademen een klein beetje in en direct weer een klein beetje uit, dan wachten alvorens weer in te ademen. Adem in, adem uit, even wachten. Dat wachten is het belangrijk onderdeel voor de gaswisseling; Co2 verlaat het lichaam en je neemt O2-zuurstof-op. Als je goed adem haalt komt het lichaam mooi in balans. De pH (zuurgraad) in het lichaam is dan 7.4. Is je ademhaling verstoord dan is de pH van je lichaam verstoord. Met als gevolg dat de voeding minder goed wordt verteerd en opgenomen. Je suikervoorraden worden sneller aangesproken en verbruikt waardoor sporten-meer bewegen- minder goed gaat.
De meest eenvoudige manier om te controleren of je ademtherapie de juiste is door je hartslag te meten. Een goede ademhalingstechniek zorgt altijd voor een verlaging van je hartslag. Bij een goede ademhaling zit je meer in de vetverbranding waardoor je makkelijker afvalt.
Oefening gedurende een minuut of 6: rustig in-en uitademen en even wachten. Ga eerst wat langzamer ademen, let op het verlengen van de uitademing, dan wat kleiner en rustiger en langer wachten voor je weer inademt. Bij ADS 21 zullen we hier aandacht aan besteden en je begeleiden.
Voor iedereen is het mogelijk om conditie op te bouwen en te verbeteren. Daarbij hoeven de opgedane ervaring van mate van bewegen, leeftijd en lichamelijke problemen geen belemmering te zijn. Samen gaan we bekijken wat voor jou de meest optimale manier is om meer te gaan bewegen. Door meer en beter te bewegen-te trainen- krijg je meer energie. Met de Energy Control Methode® is voor het merendeel van de personen aangetoond dat ze zich binnen 6 weken al fitter voelen. Het is de kunst om dat verder te optimaliseren en de rest van het leven vol te houden.
Ben je een sporter die meer rendement wenst te halen uit de trainingen door efficiënter te gaan trainen dan helpen wij je graag bij ADS 21. De kracht ligt op welk niveau je dient te trainen om jezelf te verbeteren met een lage kans op blessures. Met behulp van een inspanningstest bepalen we je omslagpunt en je hartfrequentiezones in duur 1 tot en met 3. Wat is voor jou de hartfrequentiezone voor de duur 2 training? Het doel is om aan de hand van geautomatiseerde trainingsprotocollen met dezelfde hartslag betere prestaties te leveren (zoals harder lopen en/of fietsen). Samen gaan we werken aan het door jou gewenst trainingseffect waardoor je steeds energieker zult worden en betere sportprestaties kunt leveren.